Begrafenis ontaardt in rellen in Beiroet

Dit artikel verscheen maandag 22 oktober, 2012 in het Parool

De aanslag op het hoofd van de inlichtingendienst leidt tot een crisis in Libanon

De begrafenis van de Wissam al-Hassan, hoofd van de inlichtingendienst van de  Libanese politie, werd gisteren een demonstratie van de anti-Syrische krachten in Beiroet.

De dag eindigde in geweld toen honderden demonstranten het kantoor van de premier probeerden te bestormen. De politie schoot in de lucht en vuurde traangas af op de demonstranten, die met stenen gooiden en met vlaggenstokken bewapend waren. Er vielen drie gewonden.

Tienduizenden mensen kwamen aanvankelijk vreedzaam bijeen op het Martelaarsplein, in het centrum van de stad.  Al-Hassan was vrijdag het doelwit van een bomaanslag die oppositie leiders en Frankrijk aan Syrië toeschreven. Al-Hassan pakte pro-Assad politici aan en was nauw betrokken bij de arrestatie van voormalig minister Michel Samaha, die ervan verdacht werd in opdracht van de Syrische president een bomcomplot in Noord-Libanon te beramen.

Saad Hariri, leider van de anti-Syrische 14 maart coalitie, had Libanezen opgeroepen  massaal te komen demonstreren. Maar het was vooral een politieke bijeenkomst in plaats van een voor het nationale belang.  Vlaggen van de politieke partijen van de 14 maart coalitie; de blauwe vlag van de Soennitische Toekomst partij, de Christelijke Libanese Krachten en de Falangisten waren  beduidend meer aanwezig dan de Libanese driekleur met ceder. Ook vlaggen van het vrije Syrië waren veel te zien.

Demonstranten spraken hun onvrede uit over de regering, en eisten het vertrek van premier Najib Mikati. “Geen regering is beter dan deze regering” zei de 28-jarige Jessica Moufawad,. “Deze aanslag heeft 14 maart wakker geschud, want ze waren aan het slapen; nu moeten we opstaan” zei student Fadi Kamaan, die ook de val van de regering eiste.

“Vertrek, vertrek Najib,” stond op een spandoek, in navolging van de oproep die de Arabische Lente kenmerkt. De premier zei zaterdag af te treden omdat zijn pro-Syrische kabinet weigerde de aanslag door te verwijzen naar het Speciaal Tribunaal voor Libanon in Den Haag, dat ook de moord op ex-premier Rafik Hariri onderzoekt.

Mikati zit in een lastige positie; zijn kabinet, dat bestaat uit de pro-Syrische 8 maart coalitie, kan geen actie tegen Syrië ondernemen aangezien ook Syrisch bondgenoot Hezbollah onderdeel van de regering uitmaakt. Op verzoek van president Sleiman blijft Miqati voorlopig in zijn functie om de stabiliteit van het land te waarborgen.

Hoewel er veel minder aanwezigen waren dan verwacht, was Wissam Shiblih, de algemene coördinator van de jeugdbeweging van de Toekomst partij  optimistisch. “In 2005, tijdens de begrafenis van Rafik Hariri, waren er minder mensen dan nu” zei hij.

De onrust begon nadat politici de regering opriepen af te treden. “Geen besprekingen totdat de regering aftreedt, geen dialoog over het bloed van onze martelaren” zei oud- premier Fouad Siniora, wat gejuich onder de demonstranten ontketenende. Journalist Nadim Koteich riep demonstranten ten slotte op om naar het regeringsgebouw te gaan zodat de premier vandaag nog zou vallen.  Saad Hariri, zoon van de Rafik Hariri, riep naar aanleiding van de bestorming zijn volgelingen op het geweld te staken.

Veel Libanezen vrezen dat de aanslag aanleiding zal zijn voor meer geweld. “Er komt sowieso nog een confrontatie,” zei Abdullah al-Hadiq, die vanuit Sidon naar Beiroet was gekomen en die het leger beschuldigde ook op de demonstranten zelf te hebben geschoten.

Hoewel jongere demonstranten enthousiasme toonden voor een gewelddadige oplossing zeggen oudere Libanezen geen zin in oorlog te hebben.

“Ze hebben niet de hoeveelheid bloed gezien die ik heb gezien” zei Samir Haida, een zwaar getatoeëerde Sjiiet die zich in 1975 opmerkelijk genoeg bij de christelijke Libanese Krachten aansloot, over de vechtlust van jeugdige leden van zijn partij.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s