Christenen voelen zich gesteund door Paus

Dit artikel verscheen oorspronkelijk vorige week in de Groene Amsterdammer onder de titel “Benedictus XVI roept Libanezen op Hezbollah te steunen”, hetgeen op een misverstand berust; ik heb dat nooit geschreven. Deze week plaatst de Groene Amsterdammer een rectificatie. Hieronder een aangepaste versie waarin de zin die het misverstand veroorzaakte, helderder is geformuleerd.

Het handjevol christenen bij het vliegveld keek wat beteuterd bij de aankomst van de paus afgelopen vrijdag. Hun geel/witte Vaticaan vlaggen verdwenen in een zee van rode en witte Libanese vlaggen, gedragen door scouts gelieerd aan de islamitische Hezbollah beweging. En zo begon een bezoek dat juist een steuntje in de rug moest zijn voor christenen om zich niet weg te laten cijferen, met een overweldigende moslim aanwezigheid.

De christelijke bevolking in het Midden-Oosten is de afgelopen eeuw enorm geslonken, van 20% naar 5%. Ook de Libanese christengemeenschap slonk; tijdens de laatste census in 1934 vormden ze meer dan de helft van de bevolking, nu is de schatting 30-40% van de 4 miljoen Libanezen christelijk.

De krimp van de christelijke bevolking in de regio is vooral te wijten aan het lagere geboortecijfer, ten opzichte van de moslim bevolking, en emigratie. Juist nu overwegen vele christenen hun biezen te pakken; de situatie in Syrië, en de angst dat sektarisch geweld overslaat naar Libanon, zorgt voor onzekerheid.

“Jullie moeten de hoofdrolspelers zijn in de toekomst van jullie land en je plek innemen in de maatschappij en in de kerk,” zei de paus zaterdagavond tegen een bijeenkomst van jonge Libanese christenen in Bkerke, waarin hij hen opriep juist niet te vertrekken, ondanks de grote werkeloosheid en het gebrek aan veiligheid.

Tegen het einde van het bezoek voelden de christenen zich weer wat gesterkt in hun geloof. 350 000 gelovigen kwamen bij elkaar om een mis te vieren ter gelegenheid van de overhandiging van de resultaten van de bischoppensynode uit 2010, die de exodus van christenen uit de regio moet tegengaan.

“We zijn christenen, we zijn nog steeds hier en we blijven hier, voor altijd,” zei de 19- jarige Elie Shahwan na afloop. “We waren aan het besluiten of we zouden blijven en nu weten we dat we kunnen blijven,” zei ook de 42- jarige Mireille Bejam, die vanuit het Metn gebergte naar de mis kwam.

En hoewel het paradoxaal klinkt, kregen ze ook steun van Hezbollah. Libanon, het enige land in de regio met een christelijk staatshoofd, werd geprezen door de paus voor haar co-existentie tussen moslims en christenen.  De christenen zijn daarin nog altijd een belangrijke schakel. Salafistische Soennieten protesteerden vrijdag tegen de anti-islam film “Onschuld van Moslims”, en tegen de paus. Nasrallah wachtte tot de paus was vertrokken voordat hij een week van protesten tegen de film aankondigde.  Maandag verscheen hij, heel even, voor een vreedzaam protest van meer dan 100 000 man.  Dit  dubbele machtsvertoon had ook een onderliggende boodschap; sjiieten zijn niet te fanatiek om de paus te verwelkomen, en als zij demonstreren, vallen er in ieder geval geen slachtoffers.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s