Libanezen hopen op verzoenende paus

Dit artikel verscheen zaterdag 16 september, 2012 in Trouw

Het eerste wat paus Benedictus XVI zag toen hij gisteren het vliegveld van Beiroet uit reed was een massa mensen, zwaaiend met Libanese vlaggen. Het waren echter geen christenen die de heilige vader zo’n warm welkom in Libanon gaven, maar honderden leden van de sjiitische, aan de politieke beweging Hezbollah gelieerde, Mahdi-scouts.

Image

Door dit machtsvertoon kreeg het bezoek van de paus, wat nadrukkelijk niet een politiek bezoek was, toch meteen een politiek tintje. Ook een uitspraak van de paus op weg naar deze ‘bedevaart voor vrede’ verraadde een politieke ondertoon. “Wapenlevering aan Syrië is een grote zonde”, zei Benedictus XVI tegen verslaggevers aan boord zijn vliegtuig.

Het Syrische vraagstuk splijt de Libanese bevolking, en de christenen in het land. Bijna 40 procent van de vier miljoen Libanezen is christelijk. Het land kent vijf katholieke groeperingen, en de maronieten zijn de grootste.

De verwachtingen van het bezoek zijn hoog; de (maronitische) president Michel Soeleiman kondigde voor vandaag een nationale feestdag af. Verschillende religieuze partijen hebben de veiligheid van de paus gegarandeerd en hingen welkomstteksten op langs de weg. Desalniettemin staan alle veiligheidsdiensten paraat en mogen enkel beveiligers van politici de komende dagen gewapend over straat.

Christenen zien het bezoek vooral als een manier om de christelijke gemeenschap een hart onder de riem te steken. “Hij wil tegen de christenen zeggen: ‘Blijf in het Midden-Oosten, niet alleen omdat je er geboren bent, maar ook omdat je daar een roeping hebt’”, legt de jezuïtische pater Samir Khalil Samir uit.

De Armeense Elizabeth, verkoopster in een evangelische boekenwinkel, gaat niet naar de openbare mis morgen. Toch zegt ze dat alle christenen blij zijn dat de paus komt. “Ik hoop dat hij christenen in deze regio wat steun zal geven.”

Ook de relatie tussen moslims en christenen staat op het programma. Met de protesten tegen een film over Mohammed die zich rap verspreiden in de regio -ook de Nederlandse ambassade in Beiroet sloot gisteren eerder uit voorzorg- is dat nu meer nodig dan ooit.

In het noorden van Libanon vielen twee gewonden en een dode in een protest tegen de film, waarbij ook leuzen tegen de paus werden gescandeerd. De heilige vader heeft tijdens zijn driedaagse bezoek slechts 25 minuten ingeruimd in zijn programma om vertegenwoordigers van de Libanese moslimgemeenschap bestaande uit druzen, sjiieten, soennieten en alawieten, te ontmoeten.

Bij het vliegveld is het de vraag of de boodschap van verzoening echt aan zal komen in het verdeelde Libanon. “We willen laten zien dat wij allen een zijn”, zegt de 19-jarige Mahdi-scout Mohammed over zijn motief om de paus te verwelkomen.

“We hebben hier een mix van moslims en christenen en we moeten samen leven en praten. Ik hoop op de zegen van de paus hiervoor”, zegt de maronitische sportlerares Antoinette Karam. Ook Habib, een katholieke medewerker van de lokale gemeente die vlaggetjes van het Vaticaan uitdeelt, verwacht dat de paus voor vreedzaamheid met de moslims zal pleiten. Maar zelf gelooft hij er niet in: “Ik heb een hekel aan sjiieten.”

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s