“Het Vrije Syrische Leger is de oplossing”

Dit stuk verscheen vrijdag 10 februari 2012 in GPD kranten.

“Zij zijn de enige oplossing voor ons” stelt de vluchteling Abu Hamzeh, 25, refererend aan de bevolking van zijn geboorteplaats Homs. De rest van de kamer vol Syrische vluchtelingen in Tripoli knikt instemmend. Nadat een diplomatieke oplossing zondag in de VN Veiligheidsraad sneuvelde, vestigen steeds meer Syriërs hun hoop of het Vrije Syrische Leger om het Syrische regime ten val te brengen. Maar de organisatie kampt met een tekort aan manschappen en wapens.

Het Vrije Syrische Leger (VSL) werd in juli 2011 uitgeroepen door een groep gedeserteerde officieren, onder leiding van Kolonel Riad al-Asa’ad. Deze groep deserteerde naar aanleiding van een bevel om op burgers te schieten en vluchtte naar Turkije, waar het commandocentrum van het VSL is gevestigd. Inmiddels zijn er duizenden deserteurs bijgekomen; het VSL zelf zegt over 40 000 manschappen te beschikken, experts schatten het aantal actieve manschappen op maximaal 7000.

Het VSL fungeert als koepelorganisatie voor 35 verschillende brigades die aanvallen plegen door het hele land; het leger is nu in 6 van Syrie’s 14 provincies actief. Het VSL vecht voornamelijk op lokale schaal om hun eigen buurten en demonstraties te beschermen, met weinig centrale coördinatie. In Homs, Dar’aa en Zabadani heeft het enclaves vrijgevochten, hoewel het regime hard terugvecht.

Door middel van guerrilla acties; kleinschalige verrassingsaanvallen zoals het opblazen van tanks, probeert het VSL het sterkere Syrische leger van haar moraal te beroven.

Maar de huidige situatie in Homs, dat nu dagelijks wordt beschoten door tanks en artillerie, laat duidelijk zien hoe scheef de verhoudingen zijn. Het VSL is slecht bewapend; men vecht met Kalasjnikovs tegen tanks. Door de beschietingen wordt het VSL in een defensieve rol gedwongen, waarin het Syrische leger de overhand heeft. “Ze beschermen zichzelf tegen een barbaarse aanval, waar ze maar weinig verzet tegen kunnen bieden.” zegt Julien Barnes Dacey, Midden-Oosten expert bij de European Council on Foreign Relations.

Deserteurs vluchtten slechts met hun geweren, brigades die met hun gepantserde voertuigen overliepen zijn een uitzondering. De overige wapens; voornamelijk bazooka’s en enkele anti-tank mijnen, werden geroofd uit overheidsdepots of gekocht op de vrije markt. Maar dat is duur; de prijs van Kalasjnikovs is in Libanon verdubbeld tot €1500 , een granaat kost nu €380; vijf keer zo veel als een jaar geleden. Naast onderbewapend is het VSL ook ondergefinancierd.

Volgens de leiders van het VSL zijn er duizenden Syrische burgers die graag mee zouden vechten; het ontbreekt echter aan wapens. “We willen militaire steun. We willen bevoorrading’ vertelde Mohammed, een Syrische VSL commandant, woensdag via Skype aan een bijeenkomst in Washington. “We hebben het benodigde aantal mensen, we hebben alleen geen wapens.”

Advertisements

2 thoughts on ““Het Vrije Syrische Leger is de oplossing”

  1. Pingback: De (jonge) correspondent aflevering 17: Fernande van Tets in Beiroet – ‘iedereen neemt meteen aan dat je een spion bent’ | De Buitenlandredactie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s